Bestill ADSL Bredbånd fra NyttBredbånd.no

Hva er egentlig bredbånd ADSL?

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line og var den første teknologien som utnyttet hvert av de enkelte parene i kobbernettet for bruk av overføring av data. ADSL tok over ISDN og PSTN for bredbånd i privathustander i Norge ca rundt tusenårskiftet.

ADSL er ett asymmetrisk bredbånd som betyr at nedlastingshastighet og opplastningshastighet er ulik og med ADSL bredbånd kan man oppnå 8000 kbps ned og 864 kbps opp. For å oppnå slike hastigheter spiller din avstand fra sentralen, samt forstyrrelser og kobberkvalitet en stor rolle.

Vår smarte nettbutikk tar hånd om disse faktorene og gir deg et nøyaktig resultat dersom du foretar et søk!

Avstand fra sentral

I likhet med annen DSL teknologi er ADSL avhengig av avstanden du bor fra sentralen. Bor du kort unna sentralen vil du med andre ord få en høyere hastighet enn dersom du flere kilometer unna.

Forstyrrelser

Forstyrrelser eller interferens som det heter på fagspråket er støy i kobbernettet. Dårlige isolerte kobberkabler kan forårsake støy i nettet som gjør at sluttbruker opplever bredbåndslinjen som ustabil og kan resultere i pakketap.

Kobberkvalitet

Størrelse på kobberkabelen oppgis i millimeter. Jo tykkere kabelen er, jo mindre motstand. Enkelt forklart vil du oppnå bedre signaler med en kabel som er 0,6 mm enn 0,4 mm siden mindre resistans i kabelen har en positiv påvirkning på hastigheten du kan oppnå.

ADSL i Norge

Det var Telenor som lanserte ADSL først i Norge, etter at ISDN og PSTN nådde sitt maks tak rundt ca årtusenskiftet. Telenor benyttet seg av Televerket (gamle Telenor) sitt gamle abonnementsnett for telefoni.

Gamle Televerket hadde en monopolsituasjon fra gammelt av og Telenor var dermed eier av hele kobberinfrastrukturen i landet, og for å unngå en monopolsituasjon grep staten Norge inn. Utfallet av dette er at Telenor må levere linjekapasitet til sine konkurrenter.

For å tilby ADSL kan derfor Telenors konkurrenter enten kjøpe tilgang til Telenors aksesslinjer, såkalt operatøraksess (OA), eller basere seg på videresalg av Telenors ADSL tjenester (WS). De leverandørene som tilbyr ADSL via operatøraksess må selv utstyre sentraler med eget utstyr og kan derfor selv styre uavhengig av Telenor hvilke geografiske satsningsområder de ønsker og prioritere.

De kan også selv fremskynde teknologiske barrierer, som vi har sett tidligere når NextGenTel var først ut i landet med utbygging av VDSL2. Andre store bredbåndsleverandører som leverer via operatøraksess enn NextGenTel er Broadnet og Powertech.

Det er også derfor at i noen tilfeller kan f.eks Broadnet kan levere en høyere hastighet enn Telenor på en bestemt adresse – nettopp fordi de har et bedre eller mer fremtidsrettet utstyr i sentralen.

De andre aktører som kun baserer seg på videresalg av Telenors tjenester er låst og begrenset til å levere innenfor de samme geografiske rammer og teknologier som Telenor har i sentralen.